Hametol

Vücutta Kaşıntı Neden Olur?

Vücutta Kaşıntı Neden Olur?

Vücutta kaşıntı, birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kaşıntı, vücudun farklı yerlerinde görülebilir, kaşıntıya kızarıklık, döküntü gibi farklı semptomlar da eşlik edebilir. Vücutta kaşıntı kendiliğinden geçebileceği gibi farklı hastalıkların belirtisi de olabilir. Vücutta kaşıntıya neden olan başlıca durumlar şunlardır:

Alerjik Reaksiyonlar

Alerjik reaksiyonlar, vücutta kaşıntıya en sık neden olan sebeplerden biridir. Cilt, temas ettiği bir maddeye, kozmetik ürünlere, deterjanlara veya tüketilen bir gıdaya karşı alerjik tepki gelişebilir. Bu da vücutta kızarıklık ve kaşıntı ile kendini gösterebilir. Özellikle hassas ciltler, alerjik reaksiyonlara daha yatkındır. Hassas cilt bakımı konusuna özen göstererek alerjik kaşıntıları önleyebilirsiniz.

İlaç Reaksiyonları

Antibiyotikler de dahil olmak üzere bazı ilaçların kullanımında ciltte döküntü, kızarıklık ve kaşıntı gibi yan etkiler görülebilir. Vücutta aniden çıkan kızarıklık ve kaşıntı, ilaç reaksiyonlarına bağlı olabilir. Peki, ilaç reaksiyonu kaynaklı vücutta kaşıntı nasıl geçer? Bu durumda doktorunuzla konuşarak ilacı kullanmayı bırakmanız ya da doz ayarlaması yapmanız gerekebilir. Kaşıntıya nefes darlığı gibi semptomlar eşlik ederse mutlaka acil tıbbi destek almalısınız.

Enfeksiyonlar

Viral, bakteriyel veya mantar enfeksiyonları vücutta kaşıntı sebepleri arasında sayılabilir. Örneğin ciltte mantar enfeksiyonu sonucu oluşan dermatofitoz; kaşıntılı, kırmızı lezyonlara ve pul pul dökülmeye neden olabilir. Genelde 5 yaş altı çocuklarda görülen el, ayak, ağız hastalığı ve beşinci hastalık gibi viral enfeksiyonlar da ciltte kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtilere yol açabilir.

Dermatit

Dermatit, cildin iltihaplanmasıyla karakterize olan deri rahatsızlıklarını tanımlar. Kontakt dermatit, atopik dermatit ve seboreik dermatit gibi dermatit türleri vücutta kaşıntı nedenleri arasında yer alır. En sık rastlanan dermatit çeşitlerinden biri olan kontakt dermatit, cildin bir maddeye temas etmesiyle ortaya çıkan bir cilt reaksiyonudur. Temas edilen maddeye karşı alerjik reaksiyon veya tahrişe bağlı olarak vücutta kızarıklık kaşıntı gelişebilir.

Egzama

Atopik dermatit olarak da bilinen egzama; ciltte kızarıklık, kaşıntı, kabarcıklar ve pullanma ile karakterize olan kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Stres, cilt kuruluğu ve genetik faktörler egzama gelişimini tetikleyebilir. Alerjik reaksiyonlar sonucu görülen alerjik egzama, genellikle kızarık, kaşıntılı, pul pul dökülen ve iltihaplanan ciltle kendini gösterir. 

Ürtiker

Şiddetli kaşıntı, kabarcıklar ve kırmızı döküntülerle karakterize olan ürtiker; stres, ani ısı değişimi, güneş ışınlarına maruziyet, alerjik reaksiyonlar, enfeksiyonlar, ilaçlar ve bazı yiyecekler nedeniyle ortaya çıkabilir. Halk arasında kurdeşen olarak da bilinen ürtiker, ​​vücudun farklı bölgelerinde görülebilir ve genellikle 24 saatten daha kısa sürede kendiliğinden kaybolur. Bazen ürtikerin haftalar, hatta aylar sürebilir. Vücutta kaşıntı kızarıklık şiddetliyse ve uzun sürdüyse ürtiker şüphesiyle doktora başvurabilirsiniz.

Rosacea

Yüzde çıkan kızarıklık, cilt kuruluğu ve cilt hassasiyetiyle kendini gösteren kronik bir cilt hastalığı olan rosacea, kaşıntıya da neden olabilir. Baharatlı yiyecekler, alkol, güneş ışığı, stres ve helicobacter pylori adlı bakteri, rosacea semptomlarını şiddetlendirebilir.

Sedef Hastalığı

Eklemler üzerinde ve saç derisinde kızarık, pullu lezyonlar şeklinde ortaya çıkan sedef hastalığı, bazen kaşıntıya neden olabilir.

Otoimmün Hastalıklar

Bireyin bağışıklık sisteminin sağlıklı dokulara saldırmaya başladığı durumlarda ortaya çıkan otoimmün hastalıklar, vücutta kaşıntı ve kabarma gibi semptomlarla ortaya çıkabilir.

Folikülit

Folikülit, tüy foliküllerinin iltihaplanması sonucu oluşan kaşıntılı bir döküntüdür. Kaşıntıya kızarıklık ve sivilce benzeri kabarcıklar eşlik edebilir.

Cilt Kuruluğu

Cilt kuruluğu, vücutta kaşıntı nedenleri arasında ilk sıralarda yer alır. Cildin nem dengesinin bozulması, kuru ve kaşıntılı bir cildi tetikler. Düzenli nemlendirici kullanmak, kuru ciltten kaynaklanan kaşıntıyı önlemenize yardımcı olur. Ayrıca cilde iyi gelen besinler tüketerek cildinizi içeriden besleyebilirsiniz.

Güneş Yanığı

Güneş ışınlarına fazla maruz kalmak, ciltte yanma hissi ve kızarıklık ile birlikte kaşıntıya neden olabilir. Güneş alerjisi de şiddetli kaşıntılara yol açabilir. Hem güneşten hem de diğer çevresel faktörlerden kaynaklanan cilt yıpranması vücutta kaşıntı ve kabarcıklar ile sonuçlanabilir. Bu durumda yıpranmış cilt bakımı ile cildinizi onarabilir, kaşıntıyı önleyebilirsiniz.

Böcek ve Sinek Isırıkları

Böcek ve sinek ısırıkları, ısırıldıktan hemen sonra kaşıntılı, küçük ve kırmızı kabarcıklara neden olabilir. Bu tür ciltte kızarıklık ve yanma odakları, vücudun her yerinde görülebilse de genellikle bacakların alt kısmında kümelenir.

İsilik

İsilik, özellikle sıcak havalarda bebeklerde sıkça görülür. Bebeklerin ter bezleri tam olarak gelişmediğinden gözenekler çabuk tıkanabilir, bu da özellikle vücudun kıvrım bölgelerinde ciltte kaşıntı ve kabarma ile karakterize isilik oluşumuna yol açabilir. 1 2 3 4

Vücutta (Ciltte) Kızarıklık ve Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

Vücutta (Ciltte) Kızarıklık ve Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

Vücutta kızarıklık ve kaşıntı, birçok farklı nedenle gelişebilir. Dolayısıyla her kızarıklık ve kaşıntı, nedenine göre değerlendirilmelidir. Evde uygulanabilecek bazı temel önlemler kaşıntının azalmasına yardımcı olabilir ya da iyileşmeyi hızlandırabilir. Peki, ciltte kaşıntıya ne iyi gelir? İşte, vücutta kızarıklık ve kaşıntı için iyi gelebilecek yöntemler: 

  • Cildinizi ılık suyla yıkayın.
  • Terleme ve temastan kaynaklanan kaşıntıları azaltmak için pamuklu ve bol kıyafetler giymeyi tercih edin. 
  • Cildinizi her gün düzenli olarak cilt tipinize uygun bir krem ile nemlendirin. 
  • Kaşınan bölgeyi yara bandı ya da bandajla kapatmayın. 
  • Kaşıntıya neden olabilecek kozmetik ürünlerden ve makyaj ürünlerinden kaçının. İlk defa kullanacağınız ürünler için cilt testi yapın. Yani ürünü önce cildinizin küçük bir bölgesine uygulayarak reaksiyon olup olmadığını gözlemleyin.
  • Ne kadar zor olsa da kaşıntılı bölgeyi kaşımaktan kaçının, çünkü özellikle şiddetli kaşınma cildi tahriş edebilir ve enfeksiyon riskini artırabilir. 
  • Bilinen alerjenlerden, tetikleyicilerden ve tahriş edicilerden kaçının.
  • Bilinen bir alerjen veya tahriş edici ile temas ettikten hemen sonra ellerinizi bol suyla yıkayın.
  • Kaliteli markaların hafif, parfümsüz, alerjik reaksiyona yol açmayan sabunlarını ve temizleyicilerini kullanın. 2 4

Vücutta kızarıklık ve kaşıntı için herhangi bir ilaç ya da doğal takviye kullanmadan önce doktorunuza danışın. Uzun süren ve farklı belirtilerin eşlik ettiği kaşıntılarda mutlaka sağlık kuruluşuna başvurun.

Gece Kaşıntı Sebepleri Nelerdir?

Vücutta kaşıntı, bazı durumlarda gece saatlerinde artış gösterebilir. Yaygın bir durum olan gece kaşıntısı, uyku kalitesini bozabilir. Her yaşta ortaya çıkabilen gece kaşıntısının başlıca sebepleri şunlardır: 

  • Cilt kuruluğu
  • Egzama, sedef gibi kronik cilt rahatsızlıkları
  • Bağışıklık hücrelerinin sağlıklı hücrelere saldırması nedeniyle oluşan otoimmün yanıt
  • Ortamın ısı ve nem oranıyla birlikte vücut sıcaklığında meydana gelen ani değişiklikler
  • Gece saatlerinde yaşanan hormonal değişiklikler.5

Peki, özellikle gece ortaya çıkan vücutta kaşıntı ve kabarma nasıl geçer? Gece kaşıntısı şikayetiniz uzun süredir devam ediyorsa altta yatan farklı sağlık sorunları olabilir. Karaciğer ve böbrek hastalıklarından diyabete, tiroiditten anemiye uzanan geniş bir tabloda gece kaşıntısı semptom olarak görülebilir. Bu nedenle geceleri uzun süreli vücutta kaşıntı ve kızarıklık durumunda kesin teşhis için mutlaka doktora başvurarak muayene olmalısınız.5

Vücutta Kızarıklık ve Kaşıntının Teşhisi Nasıl Yapılır?

Vücutta Kızarıklık ve Kaşıntının Teşhisi Nasıl Yapılır?

Ciltte kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilen birçok faktör olduğundan teşhis koymak zor olabilir. Doktorunuz, sorunun nedenini anlamak için önce kaşıntılı bölgeleri inceler, tıbbi geçmişinizi ve hikayenizi dinler. Bazen sadece kaşıntılı bölgenin görünümü teşhis için yol gösterici olabilir. Fiziki muayene bulguları, net bir teşhis için yeterli olmadığında doktorunuz ek tahliller ve testler yaptırmanızı isteyebilir. Vücutta kaşıntının neden kaynaklandığını öğrenmek için başvurulan bazı tahlil ve testler şunlardır:

Kan Tahlilleri

Bazı cilt hastalıkları, kandaki antikorlardan kaynaklanabilir. Bu antikorlar kan tahlilleriyle tespit edilebilir. Sistemik ve otoimmün hastalıklardan kaynaklanan kaşıntılarda da kan tahlilleri teşhise yardımcı olabilir.

Deri Biyopsisi

Lokal anestezi altında yapılan ve farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilen deri biyopsisinde ciltte kızarıklık ve kaşıntı olan bölgeden alından deri örneği üzerinde patolojik inceleme yapılır.

Alerji Testleri

Vücutta kızarıklık ve kaşıntı, alerjenlerden kaynaklanabilir. Cilt üzerine yapılan çizik veya yama testi, intradermal test gibi alerji testleri, alerjenleri tespit etmek için kullanılır. Bu testlerde uygulamayı yapan uzman, cildinizi alerjiye neden olan maddelere küçük miktarlarda maruz bırakır ve reaksiyonları gözlemleyerek değerlendirir. Cilt kızarırsa, şişerse veya döküntü gelişirse alerji olduğu anlaşılır. İntradermal testlerde ise olası alerjenin çok az bir miktarı ince bir iğneyle cilt altına enjekte edilir. Bu test, özellikle kişinin böcek sokmaları ve penisilin gibi alerjenlere karşı reaksiyonunu belirlemek için tercih edilir. Cilt alerjisi testleri, sadece birkaç alerjene veya birçok alerjene yönelik yapılabilir. 2 6

Ciltte Kızarıklık ve Kaşıntının Alerjik Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Ciltte Kızarıklık ve Kaşıntının Alerjik Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Vücutta kaşıntı ve kızarıklık, alerjik reaksiyonlara bağlı olarak gelişebilir. Üstelik alerjik reaksiyonlar, sonradan da gelişebilir. Yani daha önce alerjiye neden olmayan bir madde, alerjen hale gelebilir. Bir kez alerji geliştirdikten sonra alerjenle temas ettiğinizde birkaç dakika içinde reaksiyon gösterebilirsiniz ve bu durum bir gün veya iki gün sürebilir.

Cilt alerjilerinin kesin teşhisi alerji testleri ile koyulur. Ancak kişinin kendisini gözlemleyerek hangi alerjenlere karşı hassas olduğunu belirlemesi ve vücutta kaşıntı olmaması için gerekli önlemleri alması mümkündür. Cilt alerjilerinin en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Makyaj ürünleri
  • Güneş kremi
  • Böcek kovucu ürünler
  • Parfümler
  • Temizlik ürünleri
  • Kimyasallar
  • Zehirli sarmaşık dahil bitkiler
  • Plastik eldivenlerde, kıyafetlerdeki lastik bantlarda, balonlarda kullanılan lateks
  • Kot pantolon düğmelerinde de kullanılan bir metal olan nikel 7

Vücutta Kaşıntı ve Kızarıklık Nasıl Tedavi Edilir?

Vücutta Kaşıntı ve Kızarıklık Nasıl Tedavi Edilir?

Vücutta kızarıklık ve kaşıntı sorununun tedavisi, sorunun kaynağına yöneliktir. Altta yatan neden bir cilt hastalığı, enfeksiyon ya da otoimmün hastalıksa doktorunuzun vereceği reçeteli ilaçları düzenli kullanmanız gerekir. Ağızdan alınan antihistaminikler ya da lokal kremler gibi semptomların giderilmesine dair ilaçların yanı sıra sorunun kökenine odaklanan ilaçlar da kaşıntı tedavisi için tercih edilebilir.

Alerjik reaksiyonlardan kaynaklanan kaşıntılar için en iyi yöntem önlem almak, yani nelere alerjinizin olduğunu öğrenerek onlardan kaçınmaktır. Evde uygulanabilecek çeşitli yöntemler de kaşıntıyı hafifletebilir. Bu yöntemleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Nemlendirici ürünler kullanmak
  • Soğuk kompres uygulamak
  • Doktorunuzun reçete ettiği kaşıntı önleyici ilaçları kullanmak
  • Bol ve pamuklu kıyafetler giymek  
  • Ilık banyo yapmak
  • Ilık suyun içine yulaf ezmesi katarak kaşınan bölgelere yulaf banyosu uygulamak 7 8

Uyarı: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Kaynakça

https://www.healthline.com
https://my.clevelandclinic.org
https://www.everydayhealth.com
https://www.medicalnewstoday.com
https://my.clevelandclinic.org
https://www.mayoclinic.org
https://www.webmd.com
https://www.webmd.com

Benzer Blog Yazıları

Kantaron Yağının Cilde Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Kantaron bitkisi oval uzun yaprakları olan ve sarı ya da mavi çiçek kümelerine sahip çalı şeklinde bir bitki türüdür.

Hindistan Cevizi Yağının Cilde Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Hangi cilt tipine sahip olursanız olun, günlük cilt bakımı rutini cilt sağlığının korunmasına ve kırışıklıklar gibi cilt problemlerinin önlenmesine yardımcı olabilir.

Cilt Tonu Eşitleme Nedir? Cilt Tonu Eşitleme Nasıl Yapılır?

Sağlıklı bir ciltte tüm bölgelerin eşit ton rengine sahip olması beklenir.