Bebeğinizin bakımı ile ne kadar iyi ilgilenirseniz ilgilenin, bir noktada pişik problemi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Ancak pişiği önlemek için özel krem ya da losyonlar kullanarak tedbirinizi alabilirsiniz. Pişiğin oluşum nedenine göre bebeklerde pişik çeşitleri şöyledir:
Bebeklerde pişik nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Bebeklerde pişik olduğunu anlamak oldukça kolaydır. Genellikle bebeklerde pişik belirtileri şunları içerir:
Pişik genellikle basit bir rahatsızlıktır. Ancak aşağıdaki durumlar ciddi bir hastalığın habercisi olabilir ve böyle anlarda hemen doktorunuzu aramanız gerekebilir:
Bebeklerde pişik tedavisinde amaç, bebeği rahatlatmak için ağrıyan cildi yatıştırmak ya da cilt üzerinde koruyucu bir bariyer oluşturarak pişik oluşumunun önüne geçmektir. Genellikle bebeğin altı temizlendikten sonra pişik önleyici çinko içeren krem ya da merhem sürülmesi önerilir. Pişik, reçetesiz satılan krem ya da losyonlarla geçmezse doktor tarafından pişiğin nedenine göre tedavi yapılabilir. Eğer pişiğin nedeni mantar ise mantar tedavisi için antifungal krem, bakteriyel bir enfeksiyon kaynaklı ise antibiyotik özelliği olan kremler ya da oral antibiyotikler önerilebilir. Doktor önerisi olmadıkça bebeklerde pişik tedavisi için steroid kremler kullanmaktan kaçınmalısınız. Bu kremler doğru bir şekilde kullanılmadığında pişik oluşan bölgeyi daha fazla tahriş edebilir. 3
Pişik, bebeklerin rahatını bozan ve genel durumunu olumsuz etkileyen bir durumdur. Bebeklerde pişiğin önüne geçmek için aşağıdaki ipuçlarını değerlendirebilirsiniz:
Bebek bezinin uzun süre nemli kalması, bebeğin hassas cildinde tahrişe neden olabilir. Sık sık bebek bezini değiştirerek cildin nem ile temasını minimum süreye düşürebilir, pişik oluşmasını engelleyebilirsiniz.
Eller, en çok mikroorganizma içeren organlardan biridir. Bebeğin bezini değiştirmeden önce ellerinizi yıkayarak hijyen sağlayabilir, bakteri kaynaklı pişik oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Aynı şekilde bebeğin cildine krem, losyon ya da merhem sürmeden önce de ellerinizi yıkamalısınız.
Bebeğin bezini değiştirirken alt bölgesini ılık su ile yıkayabilirsiniz. Yıkama işlemini bitirdikten sonra cildini tahriş etmeyen yumuşak temiz bir havlu ya da bezle iyice kuruladığınızdan emin olmalısınız. Tamamen kuruması için bir süre altını bağlamadan genital bölgenin hava almasını sağlayabilirsiniz. Benzer şekilde bebeği banyo yaptırdıktan sonra kıyafetlerini giydirmeden önce iyice kurulamanız pişik oluşmasını engelleyebilir.
Bebeğin bezini değiştirip altını kuruladıktan sonra pişik önleyici krem, merhem ya da jel kullanmak, pişiğin önlenmesi açısından oldukça önemlidir. Halihazırda pişik söz konusu ise doktorunuza danışarak pişiğin nedenine uygun krem kullanabilirsiniz.
Bebek bezinin bebeğin bedenine uygun olması hem bebeğin rahatı hem de pişik oluşumunun önlenmesi açısından önemlidir. Bebeğe dar gelen bebek bezleri, cilt dokusunda tahrişe neden olarak pişik yapabilir. Aşırı bol bebek bezleri ise idrarın ya da kakanın genital bölgeler dışına çıkmasına neden olabilir ve bu durum pişiğin bacak, göbek gibi vücut bölgelerine yayılmasına yol açabilir.
Bebek giysilerini normal çamaşır deterjanları ile yıkamak, onun hassas cildinde alerjiye neden olabilir. Çamaşırlar cilde değdiğinde alerjenler dermatit gibi cilt problemler yaratarak pişiğe yol açabilir. Parfümlü, alkollü deterjanlardan kaçınarak bebek giysileri için özel üretilen, alerjen içermeyen temizleyicileri tercih edebilirsiniz.
Bebekler ek gıdaya geçtiklerinde sindirim sistemleri bu yeni duruma adapte olmakta zorlanabilir. İshal ya da kabızlık gibi sindirim problemleri, ek gıdaya geçiş döneminde normal kabul edilir. Ayrıca bebek bazı gıdaları tükettiğinde pişik oluşumunda artış gözlenebilir. Bebeğinizin besinlerine dikkat edin ve pişik oluşumuna neden olan gıdaları belirleyerek bu gıdaları beslenme programından çıkarın. 4 5
Yenidoğan bebeklerin cilt dokusu ve bağışıklık sistemi henüz gelişimini tam olarak tamamlamamıştır. Bu nedenle ciltleri aşırı hassastır. Yenidoğanlarda pişik yaşanmasının başlıca nedenleri şunlardır:
Hassas ciltlerinin uzun süre dışkıyla temas etmesi yenidoğan pişik nedenleri arasında sayılabilir. Ayrıca viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar da pişiğe yol açabilir. Pişik oluşum nedenine bağlı olarak yenidoğan vücudunun hemen her bölümü kızarıklık, cilt döküntüsü gibi pişik semptomlarından etkilenebilir. Genellikle koltuk altları, genital bölgeler, boyun, cilt kıvrımları gibi vücut bölgelerinde aşırı ısınmadan kaynaklı pişikler yaşanabilir. 6
Yenidoğanda pişik, en sık rastlanılan cilt problemlerinin başında yer alır. Bebek bezi, genital bölgede sıcaklığın artmasına neden olur. Sıcaklık, idrar ve dışkı ile birleştiğinde cildin tahriş olmasına yol açar. Ayrıca yenidoğan cildi, alerjiye karşı oldukça hassastır. Çamaşır deterjanına, kumaşa, losyona, sabuna kısacası hemen her çeşit yabancı maddeye karşı cilt hassasiyeti gelişebilir. Yenidoğan pişik bakımı için aşağıdaki ipuçlarını değerlendirebilirsiniz:
Bebeklerde pişik kadar önemli bir diğer konuda cilt kuruluğudur. Bebeklerde cilt kuruluğunun nedenleri ve tedavisi hakkında detaylı bilgiler için “Bebeklerde Cilt Kuruluğu” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Bebeklerin ek gıdaya geçiş döneminde bazı besinlere karşı alerjisi olduğu ortaya çıkabilir. Bu alerji yapan yiyecekler ise bebeklerde pişik oluşturabilir. Bunlar bazı asit içerikli meyve ve sebzeler; portakal, mandalina, kivi, çilek, domates vb.’dir. Baharatlı, acı, tatlı türevi yiyecekler; hazır paketli gıdalar, şerbetli-kremalı tatlılar da pişik oluşumuna neden olabilecek gıdalardır. Ayrıca bebek sadece anne sütüyle besleniyorsa, annenin de pişiğe neden olabilecek bu besinlerden uzak durması gerekebilir.
“Pişik nedir?” ve “Pişik nasıl geçer?” soruları annelerin çocukları için de en çok merak ettiği konulardandır. Özellikle yaz aylarında, çocukların koşup oynamasıyla, terleme durumu artıp belli bölgelerde daha çok pişik belirtileri görülebilir. Bu belirtiler genital bölge çevreleri, koltuk altları, bacak araları, ense kısımları ve yüz bölgesinde meydana gelebilir. Çocukların pişik oluşumunu önüne geçmek için sık sık duş almaları, ince pamuklu giysiler giymeleri, güneşe çıkacakları zaman güneş gözlüğü, siperlikli şapka ve güneş koruyucu krem kullanmaları gibi koruyucu önlemler uygulanabilir.
Pişik kremi seçerken, kremin doğal kökenli olmasına, içinde kimyasal madde olmamasına, içerik olarak nemlendirici, vitamin bazlı olmasına dikkat edilmesi ve doktor tavsiyesi değilse kortizon içerikli kremler kullanılmamasına dikkat edilmelidir.
Bebeklerde pişik, hijyen koşullarının sağlanması, o bölgenin kuru tutulması ve doğru pişik kremlerinin kullanılmasıyla kısa sürede geçebilen bir cilt hastalığıdır.
Bebeğinizin her bez değişiminde pişik önleyici kremler kullanmanız pişiğin önüne geçmesine yardımcı olabilir.
Özellikte yenidoğan bebeklerde pudra kullanımı tercih edilmeyebilir. Bebek pudraları cildi havasız bırakıp kurulacağından tahrişe sebep olabilir. Bu nedenle pudra kullanımını doktor tavsiyesi doğrultusunda gerçekleştirmeniz gerekir.
Bebeklerde pişik, mantar enfeksiyonuna dönüşmediği sürece bulaşıcı özelliği olan bir rahatsızlık değildir.
Pişik şikayeti, yetişkin ya da bebek farketmeksizin evde yapılan önlemlere ya da pişik kremi kullanımına rağmen geçmiyorsa mutlaka doktora gidilmelidir. Özellikle, pişiğin rengi koyulaşmışsa ve yer yer açılmalar başlamışsa, altta yatan başka sebepler olup olmadığı araştırılmalıdır.
Not: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır
Kaynakça
https://www.healthline.com
https://www.webmd.com
https://www.webmd.com
https://www.webmd.com
https://my.clevelandclinic.org
https://www.healthline.com
Benzer Blog Yazıları
Bağışıklık sisteminin farklı durumlara karşı geliştirdiği durumların tümü alerji olarak tanımlanabilir.