Bitkisel yağlar, çeşitli cilt tiplerini nemlendirme ve besleme konusunda doğal özellikleri sayesinde cilt bakımının ayrılmaz bir parçasını oluşturur. Her ne kadar adlarında yağ ibaresi bulunsa da bitkisel yağlar, yüzü yağlandırmadan nemlendirme özelliğine sahiptir. Cilde en iyi gelen yağlar; içerdikleri polifenoller, yağ asitleri ve güçlü antioksidan bileşikler sayesinde iltihaplanmanın önlenmesine ve cilde nemli bir parlaklık kazandırılmasına yardımcı olur. Her birinin cilt üzerindeki etkileri farklıdır. Bu nedenle cilt tipine uygun kullanıldıklarında cildin ihtiyacını tam olarak karşılamayı başarır.3 İşte, cilt tipine göre cilde iyi gelen yağlar listesi:
Cildin yağ bezlerindeki aktivite azlığı, kuru bir cilde sahip olmanıza neden olabilir. Kuru cildin nem düzeyinin korunması için sürekli olarak cilt kuruluğuna iyi gelen yağlar ile nemlendirilmesi önemlidir. Kuru cilde iyi gelen yağlar şunlardır:
Genellikle uykuya dalmayı ve rahatlamayı kolaylaştırıcı özellikleri ile ön plana çıkan lavanta yağı, cilt kızarıklığına iyi gelen yağlar arasında yer alır. Antiinflamatuar özelliği sayesinde kuru cildin semptomlarından biri olan kızarıklığın önlenmesine ve cildin nem seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur. (3)
Papatya yağı içeriğindeki azulen bileşeni sayesinde kuru cildin nem seviyesinin artmasını ve iltihaplanmanın azalmasını sağlayabilir. 3
Cilde iyi gelen yağlar arasında yer alan sandal ağacı yağı, içerisindeki antioksidan bileşenler sayesinde kuru ciltlerin nemlendirilmesinde oldukça etkilidir. 3
Cilt tarafından kolay emilebilen Hindistan cevizi yağı, yüksek oranda E ve K vitamini içerir. Bu vitaminler, cildi besler ve cilt bariyerinin güçlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Kuru ciltlerin nemlendirilmesini sağlayan Hindistan cevizi yağı, cilde iyi gelen yağlar arasındadır. 2
Yağ bezlerinin aşırı çalışmasından dolayı cilt yüzeyinde aşırı yağ dokusu oluşur ve bu cilt tipi yağlı cilt olarak kabul edilir. Alın, burun ve çene kısmında yağ hücrelerinin fazla olması karma cilt tipinin bir özelliğidir. Yağlı ve karma cilde iyi gelen yağlar şunlardır:
Yağlı ve karma ciltlerde aşırı sebum üretimini önleyen bileşenlerden zengin adaçayı yağı, aynı zamanda akne kontrolüne de yardımcı olabilir. 3
Ağrı kesici ve iltihabi önleyici bileşenler içeren biberiye yağı, cildin aşırı sebum üretimini azaltmaya yardımcı olabilir. 3
Cilde iyi gelen yağlar arasında yer alan buhur yağı, yağlı ciltlerde aşırı sebum üretimini azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda akneye eğilimli ciltler için de uygun bir yağ çeşididir. 3
Yağlı ciltleri kurutmadan sebum dengesinin sağlanmasına yardımcı olan neroli yağı, karma ciltler için de uygundur. 3
Hassas ciltler, kuru ya da yağlı cilt tipine sahip olabilir. Alerji, egzama gibi cilt rahatsızlıklarıyla ortaya çıkabilir. Bu cilt tipine sahipseniz limon, limon otu gibi asit içeriği yüksek yağlardan uzak durmanız gerekir. Hassas ve alerjik cilde iyi gelen yağlar şunlardır:
Sivilceli ve akneli cilde iyi gelen yağlar arasında ilk sırada biberiye yağı yer alır. Biberiye yağı, akneye ve sivilceye neden olan zararlı mikroorganizmaları cilt üzerinden uzaklaştırmada başarılıdır. Ayrıca adaçayı da sivilceli cilde iyi gelen yağlar arasındadır. Akneye eğilimli ciltler için kullanılan diğer yağlar şunlardır:
Limon yağı, güçlü antioksidan bileşenler içerir. Serbest radikallerin zararlı etkilerini azaltır, iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olur. Asit bileşenleri sayesinde akne ve sivilce oluşumunu önleyebilir.
Doğal büzücü özelliklere sahip olan limon otu yağı, antimikrobiyal özellikleri sayesinde sivilceye neden olan bakterilerin çoğalmasını engelleyebilir.
Sinnamik asit gibi güçlü bir antioksidan bileşene sahip olan tarçın yağı, iltihap önleyici özelliği sayesinde sivilce ve akne oluşumunu engelleyebilir.
Alternatif tıpta antiseptik özellikleriyle ön plana çıkan çay ağacı yağı, vücudun sivilce ve akne oluşumuna neden olan bakteriler ve iltihaplanmayla mücadelesine yardımcı olur.
Akne ve sivilce izleri, güneş lekeler ya da yaşlılık lekeleri gibi cilt problemlerinin tedavisi için kullanılan yağlar cilt tonunun eşitlenmesine yardımcı olabilir. Cilt lekelerine iyi gelen yağlar şunlardır:
Nar çekirdeklerinin ezilmesi ile elde edilen nar yağı, antioksidan bileşenler açısından zengindir ve iltihap önleyici özelliğe sahiptir. Cilt tonunun eşitlenmesine yardımcı olarak cilt lekelerini ortadan kaldırılmasına katkıda bulunabilir.
Havuç tohumlarından elde edilen havuç tohumu yağı, yara izlerinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Aynı zamanda gül, lavanta, adaçayı gibi cilt kırışıklığına iyi gelen yağlar ile birlikte pürüzsüz bir cilde sahip olmanızı kolaylaştırabilir.
Yüksek oranda antioksidan bileşenlere sahip olan mandalina yağı, cilt tonunun eşitlenmesine ve lekelerin azaltılmasına katkıda bulunabilir.
Cilt tonunun eşitlenmesine yardımcı olan ylang ylang yağı, cilde iyi gelen yağlar arasındadır. Cilt lekelerinin azalmasını destekleyebilir. 3
Cilde iyi gelen yağlar, genellikle cilt üzerine doğrudan uygulanır. Ancak bazı yağ çeşitleri, bazı insanlarda alerjik etki yaratabilir. Bu nedenle bitkisel yağları cildinize tam olarak uygulamadan önce küçük bir cilt bölgesine uygulayıp alerji yapıp yapmadığını test edebilirsiniz. Cilde iyi gelen yağlar, sadece birkaç damla kullanıldığında bile oldukça etkilidir. Tüm vücut bölgesine kullanabilmek için cilt üzerine uygulamadan önce badem ya da zeytinyağı gibi yağ çeşitleriyle seyreltebilirsiniz. Güçlü bileşikler içerdikleri için bu yağ çeşitlerini doğrudan cilde uygulamak tahrişe ve alerjiye neden olabilir. Yağın tamamen cilt tarafından emilebilmesini sağlamak için masaj yaparak cilde uygulamayı deneyebilirsiniz. Cilde iyi gelen yağlar ile banyo yaparak ulaşılması zor olan sırt gibi bölgelere uygulamayı kolaylaştırabilirsiniz. Bunun için banyo küvetine 10-15 damla cilde iyi gelen yağ damlatabilir ve 10-15 dakika ılık su içinde bekleyerek yağın cilt tarafından emilmesini sağlayabilirsiniz. Limon, mandalina yağı gibi narenciye bazlı esansiyel yağlar, UV ışınlarına maruz kaldıklarında ciltte tahriş ve kızarıklıklara neden olabilir. Bu nedenle akşam saatlerinde kullanılmaları daha idealdir. Cilde iyi gelen yağlar, hamile ve emzirme dönemindeki kadınlar için riskli olabilir. Bu nedenle hamile ve emziren kadınların bitkisel yağları cilt üzerinde kullanmadan önce doktorlarına danışması önemlidir. 3
Not: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır
Kaynakça
https://www.verywellhealth.com
https://www.everydayhealth.com
https://www.healthline.com
Benzer Blog Yazıları
Yumurta akının cilde faydaları hakkında çok sınırlı çalışmalar olsa da bunlar genellikle yumurta akının bir gıda bileşeninden daha fazla olduğunu kanıtlar niteliktedir.
Sağlıklı beslenmenin temelini oluşturan yağlardan biri olan zeytinyağı, genel sağlık üzerindeki faydalarının yanı sıra cilt üzerindeki etkileri ile de dikkat çekicidir.