Tıpkı yetişkin ve çocuklarda olduğu gibi bebeklerin bağışıklık sistemi de normal şartlarda zararı olmayan bir yiyeceğe, bir varlığa, dokunulan ya da solunan şeylere karşı tepki verebilir. Bebeklerde alerji, hafif etkilere sahip olabilirken bazı durumlarda hayati bir risk de oluşturabilir. Çevresel alerjiler, gıda ya ilaç alerjileri bebek bu etkenlere maruz kaldığı sürece onu etkileyecektir. Ancak polen ya da bitkilere karşı gelişen mevsimsel alerjiler daha kısa bir dönem için etkilidir.2
Bebeklerde alerji nedenleri farklı tetikleyeciler sonucu ortaya çıkabilir. İşte bebeklerde alerji durumuna neden olabilecek bazı tetikleyiciler:
Bebeklerde alerji çeşitleri, genel olarak alerjinin neden olduğu etkene bağlı olarak sınıflandırılır. Bebek alerji çeşitleri aşağıdaki gibidir:
1 yaşın altındaki bebeklerde en çok görülen alerji çeşidi besin alerjisidir. Bebekler, 4. ya da 6. aylarında ek gıdaya başlar ve bu dönemde besin alerjisi görülebilir. Ancak bazen bu durum emzirme döneminde de yaşanabilir. Bu durum anne sütü alerjisi gibi bir durumun varlığını sorgulamanıza neden olabilir. Anne sütü alerjisine anne sütündeki bazı gıda proteinleri ya da annenin tükettiği gıdalar etki edebilir. Ancak anne sütü alerjisi çok yaygın bir alerji türü değildir. Bebeklerin %2-%3 civarında görülür.5 6
Bebeklerde alerji yapan besinler genel olarak aşağıdaki gibidir:
Bebeğinizde mevsim geçişlerinde ya da bazı mevsimlerde alerjik semptomlar oluşuyorsa bu alerjik rinit olarak bilinen mevsimsel alerjiye sahip olduğu anlamına gelebilir. Halk arasında saman nezlesi olarak da bilinen mevsimsel alerjiler, çok yaygın bir şekilde görülür. Ağaçlar ve bitkilerden yayılan polenler, mevsimsel alerjinin en belirgin tetikleyicilerindendir.6
İç mekan alerjileri olarak tanımlanan alerjiler, evlerde ve kapalı mekanlarda toz akarları, uçuşan tozlar, küf, rutubet, oda parfümü gibi etkenler nedeniyle ortaya çıkan alerjij durumları kapsar. Yapılan araştırmalara göre altı çocuktan birinde iç mekan alerjisi olabilir.(6)
Evcil hayvan alerjileri, iç mekan alerjileri ile birlikte anılabilir. Kedi ve köpek tüylerine bağlı gelişen bu alerji türünde bebeklerin bu hayvanlar ile aynı ortamda bulunmamaları gerekir.(6)
Bebeklerde görülen diğer yaygın alerjiler ise aşağıdaki gibidir:
Bebeklerde alerji belirtisi, alerji çeşitlerine göre değişkenlik gösterebilir. Aşağıda alerji türlerine göre alerji belirtilerini bulabilirsiniz. Bazı belirtiler, farklı alerji türleri ile ortaya çıkan belirtiler ile benzer ya da aynı olabilir. Doktorunuza danışarak bebeğinizin alerjik durumu hakkında en doğru bilgiyi alabilirsiniz.
Bebeklerde besin alerjisi belirtileri genellikle aşağıdaki gibidir. Genel olarak tüm gıdalara verilen tepkiler benzerdir. Bebeklerde yumurta alerjisi belirtileri de süt alerjisi belirtileri de birbirine yakındır. Gıda alerjileri ani ve ciddi tehlikelere yol açabilir. Bebeğin nefes almakta zorlanması, kan basıncının aniden düşmesi gibi durumlara neden olabilen gıda alerjisine dair herhangi bir belirti gördüğünüzde en kısa sürede doktorunuza danışın.
Anne sütü alan bebeklerde alerji belirtileri de gıda alerjisi ile benzer belirtilere sahiptir. Anne sütünden kaynaklı alerjiler, anne sütü aldıktan sonra ortaya çıkar. Yukarıdaki durumlara ek olarak bebeğinizin dışkısı da gıda ve süt alerjisi için fikir verebilir. Alerjik bebek kakası, daha sıvıdır. Gıdalara ya da anne sütüne alerjik tepki gösteren bebeğiniz normalden daha sık kaka yapabilir.8 Sıvı ve sık kaka nedeniyle bebeğiniz pişik olduysa “Bebeklerde pişik nasıl geçer?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Bebeğinizi besledikten sonra ilgili semptomları görüyorsanız bir hekime başvurmanız en doğru yol olacaktır.
Bebeklerde mevsim alerjisi belirtileri aşağıdaki durumlar ile kendini gösterebilir:
Bebeklerde iç mekan alerjisi belirtileri aşağıdaki durumlar ile kendini gösterebilir:
Bebeklerde alerji kızarıklık ve döküntüye de neden olabilir.2
Bebeklerde alerji tedavisi için en önemli etken alerjeni ortadan kaldırmaktır. Eğer gıda alerjisi varsa ilgili besinleri tüketmemeli, toz ve akarlardan etkileniyorsa düzenli ve detaylı bir temizlik rutini uygulanmalıdır. Polene alerjisi olan bir bebeğiniz varsa bu dönemlerde bebeğinizi daha az dışarı çıkarabilir, pencerelerinizi daha az açmaya çalışabilirsiniz. Günlük rutininizde uyguladığınız önlemlere ek olarak alerjinin bebeğinizi olumsuz etkilememesi için doktorunuza danışmayı unutmayın. Doktorunuz gerektiği takdirde ilaç tedavisi uygulayabilir ya da almanız gereken önlemleri detaylandırabilir.2
Bebeklerde alerji genellikle bebeği gözlemleyerek takip edilir. Bir haftadan uzun süren, aynı durumlarda görülen ya da belli mevsimlerde ortaya çıkan semptomlar bebeğinizin alerjisi olduğunu gösterebilir. Bebeğinizin alerjisi olduğunu düşünüyorsanız net bir bilgi almak için bir hekime başvurmanız gerekir. Hekiminiz alerjik durumu netleştirmek için bir ya da birden fazla yöntem kullanabilir. İlaç tedavisi, beslenme değişiklikleri, alerji iğneleri ve farklı yöntemler uygulayarak bebeğinizin alerjik olup olmadığını test edebilir.9
Alerji ile ortaya çıkabilecek bebeklerde kızarıklık ve bebeklerde cilt kuruluğu gibi durumlar hakkında detaylı bilgi almak, “Bebeklerde cilt bakımı nasıl yapılır?” öğrenmek için ilgili yazılarımıza göz atabilirsiniz.
Uyarı: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Kaynakça
https://www.mayoclinic.org
https://www.healthline.com
https://acaai.org
https://www.everydayhealth.com
https://health.clevelandclinic.org
https://www.webmd.com
https://kidshealth.org
https://www.medicalnewstoday.com
https://acaai.org
Benzer Blog Yazıları