Kontakt dermatit, cilde temas eden bir maddenin, ciltte oluşturduğu yangı olarak açıklanabilir. Temas egzaması olarak da bilinen bu durum, ciltte reaksiyona yol açarak cildin tahriş olmasına, kızarmasına, kaşınmasına ve kabarmasına yol açabilir.3,4 Kontakt dermatit bebek ve çocuklarda da meydana gelebilir.
Bebeklerde kontakt dermatit genellikle ciltte reaksiyona yol açan bazı materyallere bağlı olarak ortaya çıkar.
Bebeğin alt bezinin düzenli olarak değiştirilmemesi pişik oluşumuna da yol açabilir. Eğer pişik ile ilgili problem yaşıyorsanız “Pişik Nasıl Geçer?” başlıklı makaleye göz atabilirsiniz. Ortaya çıkan belirtilere ve belirtilerin şiddetine göre bebeklerde kontakt dermatit tedavisi farklılaşabilir.
Bebeklerin derileri daha incedir ve ciltlerinde emici yüzeyin artmasına yol açan tüy miktarı fazladır.(6) Ayrıca bebekte atopik dermatit varsa, kontakt dermatit görülme riski de artabilir. Kontakt dermatit, belirli maddelere temas ile ortaya çıkan bir cilt reaksiyonudur. Alerjenler ve tahriş edici maddelerle temas sonucu ortaya çıkabilir.
Bebeklerde kontakt dermatit belirtileri arasında ciltte kaşıntı, acı verici yangı, kızarıklık, kabarıklık sayılabilir. Ayrıca bebeklerde cilt kuruluğu sorunu ile karşılaşılabilir, cilt çatlak ve soyulmaya meyilli bir hale gelebilir. Daha şiddetli vakalarda kabuklanma, sızıntı, kanama gibi belirtiler ortaya çıkabilir.5 Peki bebeklerde kontakt dermatit tedavisi nasıl yapılır?
Kontakt dermatit tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Kontakt dermatite yol açan etkenin belirlenmesi ve bu etkenden uzak durmak önemlidir. Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde kontakt dermatit tedavisi de ortaya çıkan belirtilere göre farklı şekillerde yapılır. Ayrıca tedavi sürecinde bebeğin genel sağlığı da göz önünde bulundurulur.
Genel olarak tedavi, kontakt dermatite yol açan materyalden sakınılması ile başlar.4 Islak ve/veya soğuk bir bezin cilt yüzeyine koyulması, belirtilerin gerilemesine destek olabilir.5 Bazı durumlarda cilt bariyerini güçlendirmek için nemlendirici krem kullanımı faydalı olabilir. Bebeklerde kontakt dermatit tedavisi için hekim, topikal steroidler önerebilir. Bu merhemler, hekimin önerdiği süre boyunca belirtilen dozda kullanılmalıdır.4 Kaşıntı hissinin azaltılması için antihistaminik ilaçların kullanılması gerekebilir.7 Şiddetli vakalarda ise hekim, ağızdan ya da enjeksiyon yoluyla alınan kortizon içerikli ilaçlar reçete edebilir.4
Bebeklerde cilt bakımı özen gerektiren konulardan biridir. Pek çok farklı etken bebeğin cildinde reaksiyona yol açabilir. Eğer siz de “Bebeklerde cilt bakımı” konusu ile ilgili soruların yanıtını arıyorsanız diğer içeriklere göz atabilirsiniz.
Not: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Kaynakça
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://emedicine.medscape.com
https://www.aid.org.tr
https://www.kuh.ku.edu.tr
https://www.urmc.rochester.edu
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.webmd.com
Benzer Blog Yazıları
Bağışıklık sisteminin farklı durumlara karşı geliştirdiği durumların tümü alerji olarak tanımlanabilir.