Bebeklerde horlama sebepleri; sağlık sorunları, çevresel faktörler ya da fiziksel durumu olabilir. İşte bebeklerde horlamaya neden olabilecek durumlar…
Bebeklerde burun tıkanıklığı ve horlama en çok ilişkilendirilen durumlar arasındadır. Burun tıkanıklığı sürekli yaşanan bir durum olmadığı için burun tıkanıklığına bağlı horlama da geçici bir durumdur. Burun tıkanıklığı ise soğuk algınlığı ya da enfeksiyonun yanı sıra yenidoğan bebeklerin burun deliklerinin çok küçük olmasından dolayı da oluşabilir. Yenidoğan bebeğiniz uzun süredir horluyorsa ve gelişip burun delikleri büyüdükçe horlama devam ediyorsa bu durumun nedeni farklı olabilir. Bu tür bir hikayede mutlaka doktorunuza danışıp çeşitli sağlık sorunlarının oluşmasını engelleyebilirsiniz.1 2
Bebeğinizin kilosunun yaşıtlarına oranla daha fazla olması çeşitli sağlık sorunlarının yanında horlamaya da neden olabilir. Aşırı kiloya bağlı obezite, hava yolunu daraltabilir. Bunun yanında boyundaki fazla yağ dokusu bebek uyurken boynuna baskı yapabilir. Böylece bebeklerde uyurken horlama sorunu ile karşı karşıya kalınabilir. 2 3
Alerji ve astım, burun ve boğazdan nefes almayı zorlaştırabilen etkilere sahiptir. Astım ya da alerji kaynaklı boğaz iltihaplanmaları ve hava yolunun kısmi olarak tıkanması horlamaya sebep olabilir.2
Uyku apnesi, çocukların ve bebeklerin uyku esnasında nefes almalarına engel olan bir rahatsızlıktır. Uyku apnesi, nefes almayı kısmen ya da tamamen engelleyebildiğinden oldukça ciddi sorunlara yol açabilir.(4) Eğer bebeğiniz öksürerek ve nefes nefese bir şekilde uyanıyorsa horlamasının nedeni uyku apnesi olabilir.3
Bebeklerde horlama şeklinde hırıltı ya da horlamanın en sık rastlanılan nedenleri arasında bademcik ya da geniz eti de yer alır. Bademciklerin şişmesi ve büyümesi ya da geniz eti büyümesi hava yolunun tıkanmasına neden olabilir. Bu da bebeklerde horlama durumuna neden olabilir. Bademciklerin şişmesi ya da büyüyen geniz eti bebeğinizin ya da çocuğunuzun rahat nefes almasını engelliyor, horlamasına neden oluyorsa doktorunuz gerekli gördüğü takdirde bir operasyon yapılmasını önerebilir.1 3
Havanın kirli olması ve hava kalitesinin düşmesi, bebeklerin rahat bir şekilde nefes almasını engelleyebilir. Sigara dumanı, yoğun oda parfümleri de ortamdaki havanın kalitesini düşürebilir. Bu etkenlerden dolayı nefes almakta zorlanan bebek horlayabilir. (3)
Yenidoğan, 1 ya da 2 yaş bebeklerde horlama durumu ile karşılaşmamak için bazı önlemler alınabilir. Bebeklerde ya da yenidoğan bebeklerde horlama sorununu engellemek için aşağıdaki durumları değerlendirebilirsiniz:
Horlayan bebek, yukarıda da belirttiğimiz gibi farklı nedenlerden ötürü bu sorunu yaşayabilir. Horlama sorunu ile karşı karşıyaysanız aşadaki yolları deneyebilirsiniz:
Bebekler neden horlar, horlama nasıl önlenir ve horlamaya ne iyi gelir sorularının yanıtlarını yanıtladık. Tüm bilgilerin yanı sıra bebeklerde horlama çok fazla endişelenmenizi gerektirecek bir durum değildir. Bebeklerin burun deliklerinin yeterince büyük olmaması, solunum yollarının tam olarak gelişmemesi nedeniyle bu küçük alanlar az miktarda mukus ya da sıvılarla dahi dolabilir. Bu da bebeklerde horlama gibi ses çıkmasına, hırıltılar duymanıza ya da doğrudan horlamaya neden olabilir. Bebeğinizin horlaması dört geceden daha uzun sürdüyse durumun netleştirilmesi ve sorunun çözülmesi için bir doktora başvurabilirsiniz.(5)
Bebeğinizi büyütürken ihtiyaç duyacağınız faydalı bilgilere ulaşmak için diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz. “Bebekler neden ağlar? , “Bebeklerde uyku eğitimi nedir?” , “Ay ay bebek gelişimi nasıl olur?” gibi pek çok sorunun yanıtını almak için içeriklerimizi inceleyebilirsiniz.
Uyarı: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Kaynakça
https://www.healthline.com
https://www.sleepfoundation.org
https://health.clevelandclinic.org
https://www.mayoclinic.org
https://www.happiestbaby.com
https://www.rush.edu
Benzer Blog Yazıları
Sivilce, özellikle hormon değişikliklerinin yaşandığı ergenlik döneminde yaygın olarak görülen yaygın bir cilt problemidir.
Bebeklerde emzik kullanımı onları sakinleştirmek açısından faydalı olabilse de bazı çevrelerde, emzirmenin erken sona ermesine yol açabileceği endişesi yaratır.