Bebeklerde Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
Anne karnında bebek bir sıvı içerisinde bulunur. Doğumdan sonra başta deri olmak üzere bebeğin pek çok organı dışarıdaki kuru ortama uyum sağlamaya çalışır. Bebeklerin derilerinin gelişimi doğumdan önce başlamakla birlikte deri gelişimi doğumdan sonraki 1 yıl içerisinde tamamlanır (1). Bu dönemde bebeklerin ciltleri oldukça hassas olduğundan cilt bakımının özenle yapılması gerekir. Peki bebeklerde cilt bakımı nasıl yapılır? Bebeklerde cilt bakımı hakkında bilinmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Bazı ebeveynler bebeklerini doğumdan sonraki birkaç saat içerisinde yıkamak isteyebilir. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yenidoğan bebeklerin mümkünse doğumdan sonraki ilk 24 saat içerisinde yıkanması önerilmez. Bunun en önemli nedeni doğumdan önce bebeklerin ciltlerini kaplayan tabakanın doğum sonrasında koruyucu görevi görmesidir. İlk 24 saat içerisinde yıkandıklarında bebeklerde cilt kuruluğu meydana gelebilir (2).
- Yenidoğan bebeklerde göbek kordon bağının bakımı oldukça önemlidir. Göbek bağı düşene kadar kuru tutulmalı ve gerekirse doktorların önerdiği özel solüsyon ve mendillerle temizlenmelidir.
- Bebek cilt bakım ürünlerinin ne zaman kullanılmaya başlanması hakkında alanında uzman bir doktordan bilgi alınması önemlidir.
- Bebeklerin ciltleri oldukça hassas olduğundan cilt bakım ürünlerinin özenle seçilmesi, boya veya parfüm içermeyen ürünlerin tercih edilmesi önemlidir (3). Panthenol gibi doğal içerikli maddelerden oluşan bileşenlere sahip ürünler tercih edilebilir.
- Bebeklerde en sık karşılaşılan durumlardan bir tanesi pişiktir. Peki, pişik nasıl geçer? Pişiğin önüne geçebilmek için bebeklerin bezinin sıklıkla değiştirilmesi sonrasında ıslak bir pamuklu bez veya pamuk yardımcıyla bebeklerin temizlenmesi önemlidir.
- Bebeklerde pişik olması halinde hekim veya eczacı tarafından önerilebilecek doğal ürünler veya kimyasal içermeyen merhemler kullanılabilir.
- Bebeklerin ciltleri hassas olduğundan kurumaya eğilimlidir. Bu nedenle gerekli olması halinde bebeklerde nemlendirici özelliği bulunan uygun ürünler kullanılabilir.
- Bebekleri güneşin zararlı ışınlarından korumak gerekir. Bu nedenle 6 aydan büyük bebeklerde güneşten koruyucu ürünler kullanılabilir (3).
Bebeklerde Cilt Bakımının Faydaları Nelerdir?
Yenidoğan döneminden itibaren bebeklerin ciltleri dış dünyaya uyum sağlamaya çalışır. Bebeklerin ciltleri ince ve hassas olduğundan bakteri gibi patojenlere, kuru havaya karşı oldukça hassastır. Bu nedenle bebeklerin ciltlerini korumak ve sağlıklı gelişmesine yardımcı olmak için düzenli olarak cilt bakımı yapılması önemlidir. Bebeklerde düzenli olarak cilt bakımı yapılması bebeğin cildini nemlendirmeye ve cilt bariyerini korumaya yardımcı olabilir (1).
Eğer bebeğinizde cilt kuruluğu, kaşıntı ya da kızarıklık gibi durumlarla karşılaşıyorsanız mutlaka bir doktora danışmanız gerekir. Bebeklerde kızarıklık nedenleri hakkında bilgi almak ve kızarıklık, kaşıntı gibi belirtilerle öne çıkan bebeklerde kontakt dermatit sorununu detaylıca incelemek için ilgili içeriklerimize göz atabilirsiniz.
Bebek Cilt Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Bebeklerde cilt bakımı bebeklerin cilt hassasiyetinden kaynaklanan ekstra bir özen istemektedir. Bebeklerde cilt bakımı için dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Bebeğin cildi için güvenli olan cilt bakım ürünlerini tercih etmek,
- Parfüm, sentetik boya, ftalat ve paraben gibi kimyasalları içeren ürünlerden uzak durmak,
- Kıyafetlerinin %100 pamuklu olmasına özen göstermek,
- Bebeğin kıyafetlerini yıkarken kokusuz ürünleri tercih etmek
Not: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Kaynakça:
1- https://dergipark.org.tr/
2- https://www.healthychildren.org
3- https://www.saglik.org.tr