Bebeklerde Kızarıklık Çeşitleri Nelerdir?
Bebeklerin cildinde çeşitli döküntüler meydana gelebilir. Bunların çoğu zararsız olabilir ve kendi kendine geçebilir.
Bebeklerde görülen kızarıklık çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
- İsilik
- Pişik
- Egzama
- Sivilceler
- Kurdeşen
- Beşik kapağı
- Tokatlanmış yanak sendromu
- Salya döküntüsü
- Somon lekesi (1,6
Bebeklerde Kızarıklık Neden Olur?
Bebek vücudunda kızarıklık oluşmasının birçok sebebi olabilir ancak genel olarak bebeklerin cildinin yetişkinlere kıyasla daha hassas olmasından kaynaklanabilir. Özellikle yenidoğan bebek kızarıklık sebeplerinden biri anne karnından çıkan bebeğin bulunduğu ortama uyum sağlamaya çalışmasından dolayı olabilir. Bunun yanı sıra bebek cilt kuruluğu sorunu yaşıyorsa kızarıklık ve kabarıklık oluşma olasılığı daha yüksek olabilir. Bebeklerde kızarıklık oluşma nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Bebek aknesi (yenidoğan aknesi): Bebeklerin yanaklarında, burnunda ve alnında doğumdan sonraki birkaç gün içinde sivilceler oluşabilir. Ancak bu sivilceler birkaç hafta içinde kendiliğinden geçebilir. Bebeğinizin yüzünü su ile nazikçe yıkayıp nemlendirmek bu sivilcelerin geçmesini hızlandırabilir. Bebeğinizin yüzüne yetişkinler için uygun olan ürünleri kullanmak bebeğin cildinde tahrişe neden olabilir ve daha da şiddetlenebilir.
- Yüz ve vücutta döküntü: Pürüzlü, küçük ve kırmızı kabarcıkların oluşumu ile kendini gösterebilir. Bu lekeler normalde kaşındırıcı değildir ancak kaşınıyorsa bu egzama olduğuna işaret olabilir ve bebek kafasında kızarıklık oluşturabilir. Ayrıca bu sivilceye benzer kırmızı lekeler bebeğinizde kızamık olduğunu gösterebilir.
- Pişik: Bebek vücudunda kızarıklık oluşmasının bir diğer sebebi pişiktir. Özellikle bebek bezinin etrafındaki cilt tahriş olduğunda oluşabilir. Pişik oluşumu genellikle uzun süre bebeğin cildinin idrar veya dışkıya maruz kalmasından kaynaklanabilir. Çünkü idrar ve dışkı asidik yapıda olduğundan dolayı bebeğin cildini tahriş edebilir. Bebeğin cildini temiz ve kuru tutarak pişik oluşumunu önleyebilirsiniz.
- Tokatlanmış yanak sendromu: Bu durum özellikle bebeklerde ve çocuklarda görülebilir. Tokatlanmış yanak sendromu bebek ciltte kızarıklık oluşmasına sebep olabilir. Tipik olarak her iki yanakta da kızarıklık ve ateşe yol açabilir. Bu durum genelde birkaç gün içinde kendi kendine geçebilir.
- Ter döküntüsü (isilik): Çok kalın kıyafetler giydirmek veya çok sıcak ortamlarda bulunmak bebeğin ter bezlerini tıkayabilir. Bu durum bebek sırtında kızarıklık oluşmasına ve kabarık yumrular oluşmasına yol açabilir. Ancak bu lekeler birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilir.
- Öpücük hastalığı (Enfeksiyöz Mononükleoz): Bu hastalık genelde öpme yoluyla, ağızdaki salya ve tükürüğün bebeğe geçmesiyle oluşabilir. Özellikle bebeklerin vücudunda ve kollarında kırmızı döküntüler oluşmasına yol açabilir. Ancak genelde 2 ila 3 hafta içerisinde kendi kendine iyileşebilir.
- Somon lekesi (leylek ısırığı): Bu kızarıklık genelde bebeklerin boyunlarını arkasında veya kaşlarının arasında kızarıklık görülmesiyle kendini gösterebilir. Bunlar zamanla kendi kendine kaybolan kan damarı yumaklarıdır. (2,3)
- Kontakt dermatit: Bebeklerde kontakt dermatit rahatsızlığı varsa da ciltte kızarmalar görülebilir. Kontakt dermatit bir çeşit alerjik reaksiyondur.
Bebeklerde Vücutta Kırmızı Lekeler Neden Olur?
Bebeklerin vücudunda kırmızı lekeler oluşmasının birden çok sebebi olabilir. Ancak genellikle giyilen kıyafetler ve mevsimsel koşulların etkisiyle bebek cildinde kızarıklık oluşabilir. Böyle durumlarda bebeğinize uygun hijyen yöntemleri ve bakım rutini ile cilt sorunlarını kontrol altına alabilirsiniz. Bebek vücudunda kızarıklık oluşmasının sebepleri şu şekilde sıralanabilir:
- Egzama: Egzama genellikle cildin kızarmasına, kurumasına ve kaşınmasına sebep olabilir. Bebeklerde ve çocuklarda yaygın olarak görülen egzama tipi atopik egzamadır. Atopik egzama, altı aydan küçük bebeklerde genelde süt ve yumurtaya karşı gösterilen alerjik reaksiyon ile ilgili olabilir. Bebek cildinde kızarıklık ve kaşıntı ile kendini gösterebilir. Özellikle yüz ve kafa derisinde meydana gelebilir. Ancak vücudun diğer bölgelerinde de görülebilir. Bebek büyükdükçe bu egzama, dirseklerin iç kısmı gibi vücudun kıvrımlarının olduğu bölgelerde görülebilir. Bu da bebek kolunda kızarıklık oluşmasına yol açabilir. Bebeklerin cildine uygun kremler kullanarak bu semptomları hafifletebilirsiniz.
- Kurdeşen (Ürtiker): Kurdeşen vücudun her yerinde meydana gelebilir. Özellikle tüketilen besinler ve kullanılan ilaçlar bebek ciltte kızarıklık oluşmasına sebep olabilir. Ancak zamanla kendi kendine geçebilir. (3)
Bebeklerde Ağız Kenarında Kızarıklık Neden Olur?
Bebeklerin cildi yumuşak ve hassas olduğundan dolayı vücudun bir çok yeri kolay şekilde tahriş olabilir. Bu bölgelerden biri de ağız ve çevresidir. Ağız çevresinde kızarıklık bebeğinizin tükettiği besinlerden dolayı alerji geliştirmesine bağlı olabilir. Ancak bu durum farklı nedenlere bağlı da oluşabilir. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilir:
- Salya döküntüsü: Özellikle ağız kenarlarında fazla salya temasından dolayı meydana gelebilir. Bu durum bebeğin ağız kısmında düz veya kabarcik şeklinde küçük yumrular oluşmasına ve genellikle bebek yanağında kızarıklık oluşmasına yol açabilir. Bebekler diş çıkarma döneminde fazla salya salgıladıklarından dolayı cildinde tahriş oluşumu görülebilir. Bu yüzden bebeğin ağız etrafını temiz ve kuru tutmak bebeğinizin cildi için faydalı olabilir.
- İmpetigo: İmpetigo herkeste görülebilir ancak bebeklerde görülme olasılığı daha yüksek olabilir. Bebek vücutta kırmızı lekeler ve kabarcıklar oluşmasıyla başlayabilir. Özellikle burun ve ağız çevresinde görülebilir. Oluşan yaralar kaşıntılı ve ağrılı olabilir. Daha sonrasında kabuklanma başlayabilir. Bebeğinizde impetigo olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza başvurarak iyileşme sürecini kısaltabilirsiniz. (4)
Bebeklerde Kızarıklık Ve Kabarma Nasıl Geçer?
Bebeklerde oluşan kızarıklık ve kabarcıklar genelde zamanla kendi kendine geçebilir. Ancak iyileşme sürecini hızlandırmak için uygulayabileceğiniz çeşitli yöntemler olabilir. Temel bir bebek cilt bakımı rutini oluşturmanıza yardımcı olacak yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
- “Pişik nasıl geçer?” sorusununun yanıtını merak ediyorsanız aşağıdaki durumlar pişiğin kısa sürede geçmesine yardımcı olabilir:
- Bebeğinizin bezini sık sık değiştirmek,
- Alkol, paraben ve kimyasal madde içeren mendiller kullanmak yerine doğal ve yumuşak bir bezle nazikçe silmek,
- Her bebek bezi değişiminde bebeğinizin tahriş olan bölgelerine bebeğinizin cildine uygun bir krem sürmek,
- Bebeğinizin asitli yiyecekler tüketmesini azaltmak,
- Bebeğinizin altını değiştirmeden önce ve sonra elinizi yıkamak
- Bebeğinizde egzema varsa:
- Egzama olan alanı temiz ve kuru tutmak,
- Bebeğinizin cildine uygun krem ve merhemler kullanmak,
- Durumu daha iyi yönetebilmek için bir doktora başvurmak bebeğinizdeki egzamın tedavisine yardımcı olabilir.
- Bebeğinizde salya döküntüsü varsa:
- Tahriş olan yere dokunmaktan veya ovalamaktan kaçınmak,
- Sabun kullanmadan ılık su ile yıkamak,
- Salya döküntüsü bebek boynunda kızarıklık oluşumuna sebep olduğundan boyun kısmına bir önlük bağlamak,
- Yiyecek artıklarını temizlerken nazik olmak,
- Yüz kısmına herhangi bir losyon sürmekten kaçınmak,
- Bebeğinizin emzik kullanımını azaltmak salya döküntüsün geçmesine yardımcı olabilir.
- Bebeğinizde akne varsa bu durum herhangi bir uygulama yapmanıza gerek olmadan birkaç hafta içerisinde kendiliğinden geçebilir.
- Bebeğinizde beşik kapağı varsa bu bölgeyi hindistan cevizi yağı ile ovalayabilirsiniz. Ancak sert ovmak bebek kafasında kızarıklık oluşmasına sebep olabileceğinden dolayı nazikçe ovmak bebeğinizin cildi için daha faydalı olabilir. (4,5)
Bebeklerde Alerji Kızarıklığı Nasıl Geçer?
Bebeklerde görülen alerjik reaksiyon sonucu oluşan her kızarıklık tedavi gerektirmez. Ancak bazı semptomlar bebeklerde rahatsızlığa sebep oluyorsa bu durum tedavi gerektirebilir. Bu tedavi yöntemleri alerjinin ve kızarıklıkların tipine göre değişebilir. Genel olarak bebeklerde oluşan alerji kızarıkları için şu yöntemler uygulanabilir:
- Bebeğinizin alerjisi tetikleyen unsurlardan kaçmak: Sabunlar veya kokulu losyonlar bebeğinizin cildinde alerji oluşturup kızarıklık oluşmasına yol açabilir. Bundan dolayı bebeğinizi kokusuz losyonlar kullanarak yıkayabilirsiniz.
- Nemlendirici uygulamak: Bebeğinizi banyo yaptırdıktan sonra bebeğinizin cildine uygun bir nemlendiriciyi nazik bir şekilde sürebilirsiniz.
- Ellerine eldiven giydirmek: Bebeğiniz tırnaklarıyla alerji oluşan bölgeleri tırmalayabilir. Bu da durumu daha şiddetli hale getirebilir. Bebeğinizin ellerine eldiven giydirerek bu durumu engelleyebilirsiniz. (5,6)
Yenidoğan Bebeklerde Kızarıklık Neden Oluşur?
Yenidoğan bir bebeğin cildi tahriş olmaya eğilimli olabilir. Yenidoğan bebek kızarıklık oluşumu sebepleri genel olarak daha hassas bir cilde sahip olmaları ile ilişkilidir. Yenidoğan bebeklerde kızarıklık sebepleri şu şekilde sıralanabilir:
- Pişik
- Cilt kuruluğu
- İsilik
- Kurdeşen
- Sivilce
- Besin alerjisi
- Porto şarabı lekeleri
- Harlequin renk değişikliği
- Toksik eritem
- Hemanjiom (damar beni)
- Somon lekesi (1,6)
Yenidoğan Bebeklerde Kızarıklık Nasıl Geçer?
Yenidoğan bebekler anne karnındaki korunaklı bölgeden çıktıkları zaman bebeklerin vücudu tepki gösterebilir. Bu durum çeşitli cilt sorunlarına yol açabilir. Ancak bu cilt sorunları genelde kendi kendine geçsede süreci hızlandırmak için çeşitli yöntemler uygulanabilir. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
- Bebeğe düzenli olarak bebeğin cildine uygun bir nemlendirici ile nemlendirmek,
- Bebeklerin cildini tahriş edebilecek kıyafetlerden veya ürünlerden kaçınmak,
- Bebeklerin kıyafetlerini kokulu deterjanlarla yıkamaktan kaçınmak,
- Bebekleri zararlı güneş ışınlarından korumaya özen gösterilmek ve bebeğinizin cildine uygun bir güneş kremi uygulamak,
- Bebeğinizin fazla terlemesine yol açmayan ince ve pamuklu kıyafetler giydirmek,
- Bebek bezini sık sık değiştirmek ve çok sıkı bağlamamak
Gibi yöntemler uygulayarak bebeğinizde oluşan kızarıklıkların geçme süresini kısaltabilirsiniz.
Yenidoğan bebeklerde oluşan kızarıklar çok ciddi olmasa da bazı durumlarda doktora başvurmanız gerekebilir. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Bebeğinizde oluşan kabarcıklar sıvı dolu ve enfekte hale geldiyse bu bakteriyel enfeksiyon veya uçuk olabileceğinden doktora başvurabilirsiniz.
- Vücut üzerinde oluşan kabarcıkların rengi mor noktalar ciddi bir bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanabilir. Bu tarz kabarcıkların kendi kendine iyileşmesi uzun süreceğinden bir doktora başvurarak durumu kontrol alabilirsiniz. (6)
Uyarı: Bu metin tüketiciyi konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Kaynakça:
1- https://www.nhs.uk
2- https://www.healthline.com
3- https://www.mayoclinic.org
4- https://www.healthline.com
5- https://www.healthline.com
6- https://www.webmd.com