Hametol

Niasinamid (Niacinamide) Nedir?

Nikotinamid olarak da bilinen niasinamid, B3 vitaminin bir şeklidir. Niasin, ihtiyaç duyulandan  fazla alındığı zaman vücut tarafından niasinamide dönüştürülür. Niasinamid vücuttaki yağ ve şekerin işlenip enerjiye dönüştürülmesinde ve hücrelerin sağlıklarının korunmasında etkili rol oynar. Cilt bariyerinin gelişmesinde ve güçlenmesinde de oldukça etkili olan niasinamid, cilt bakım konusunda ve kozmetik alanda yaygın olarak kullanılan maddelerdendir. Suda çözünebilen niacinamide vücut tarafından depolanmaz. Bu yüzden düzenli olarak niasinamid içeren ürünler kullanılabilir veya niasinamid içeren gıdalar tüketilebilir. Niasinamid içeren gıdalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Et ve kümes hayvanları 
  • Tohum ve kuruyemişler
  • Yeşil yapraklı sebzeler
  • Tahıllar ve baklagiller
  • Süt ve yumurta (1,3)

Niasinamid Ne İşe Yarar?

Niasinamid genel olarak ciltte protein oluşturmaya ve ciltte meydana gelen hasarları önlemek için nemi ciltte tutmaya yardımcı olabilir. Birçok hücresel sürecin devamlılığını destekleyen B3 vitaminin bir formu olan niasinamid, vücut hücrelerindeki önemli kimyasal reaksiyonların gerçekleşmesinde de etkilidir. Niasinamid cilt sağlığının devamlılığında önemli rol oynar. Bu nedenle cilt bakım ve kozmetik sektörde sık kullanılan ürünlerden biri olabilir. Bununla beraber niasinamidin birçok faydası bulunur. Niacinamide faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Cilt bariyerini güçlendirir: Niasinamid ciltte keratin oluşumuna yardımcı olarak cilt bariyerini güçlendirir. Keratin cildin sıkı ve sağlıklı görünmesini sağlayan bir protein türüdür. Dolayısıyla niasinamid çevresel hasarın etkilerini azaltarak cildin sıkı ve sağlıklı görünmesini sağlayabilir.
  • Lipid bariyeri: Niasinamid ciltteki lipid bariyerini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Bu durum nemin hapsedilmesine ve korunmasını sağlayabilir. Bu da cildin yaşlanmasını geciktirerek daha taze bir görünüm sağlayabilir. Tüm cilt tipleri için faydalı olabilir.
  • Ciltteki kızarıklık ve lekeleri azaltır: Niasinamid anti inflamatuar özelliği sayesinde ciltteki iltihap oluşumunu azaltabilir ve düzenli kullanımda ortadan kaldırabilir. Bu sayede ciltteki akne ve iltihaplı cilt durumlarından dolayı oluşan leke ve kızarıklıkları da azaltabilir.
  • Gözenekleri sıkılaştırır: Zararlı güneş ışınları ve diğer faktörler ciltte portakal kabuğu görünümü oluşturabilir. Ancak düzenli niasinamid kullanımında ciltteki genişlemiş gözenekler küçülerek sıkılaşabilir. Bu sayede pürüzsüz bir cilde sahip olabilirsiniz.
  • Ciltteki yağı dengeler: Cildin nemli kalması sadece kuru cilt için değil aynı zamanda yağlı ciltler için de faydalı olabilir. Niasinamid ciltteki yağ bezlerinin çalışmasını düzenleyerek aşırı yağ üretimini önleyebilir. Bu sayede ciltteki yağ dengesini ve cildin gereken nemi almasını sağlayabilir. 
  • Güneş ışınlarına karşı koruma sağlar: Niasinamid, ciltteki sağlıklı hücrelerin yeniden inşa edilmesini sağlayabilir. Bununla beraber ciltteki hasarlı hücrelerin de yenilenmesini sağlar ve güneşin zararlı ışınlarına ve uv ışınlarına karşı cildi koruyabilir.
  • Ciltteki koyu lekeleri geçirebilir: Düzenli niasinamid kullanımı ciltte kolajen üretimini arttığından dolayı, çeşitli faktörlerden dolayı oluşmuş koyu lekeleri aydınlatabilir veya oluşmasını önleyebilir. Ayrıca niasinamid cilt tonunu eşitlemeye de yardımcı olabilir. 
  • İnce çizgileri ve kırışıklıkları azaltır: Yaşlanmayla birlikte ciltte gelişen çeşitli durumlar  düzenli niasinamid kullanımı ile kontrol altına alınabilir. Niasinamid ince çizgilerin ve kırışıkların oluşmasını engelleyerek yaşlanma belirtilerini yavaşlatabilir.
  • Oksidatif strese karşı korur: Oksidatif stres vücutta besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde açığa çıkan yan ürünlerdir. Bu ürünler reaktif olduğundan vücuda zarar verebilir. Niasinamid kullanımı yeni hücre oluşumunu destekleyerek vücudu bu zarara karşı koruyabilir.
  • Akne ve sivilceyi tedavi eder:  Niasinamidin cilt için anti-inflamatuar özellikle vardır. Bu nedenle ciltte akne ve sivilce oluşumunu azaltmada veya tedavi etmede kullanılabilir (1,3)

Niasinamid Ne İşe Yarar?

Niasinamid Nasıl Kullanılır?

Niasinamid ağız yoluyla alınabilir veya krem, serum ya da tonik şeklinde cilde uygulanabilir. Takviye olarak da kullanılabilen niasinamid 14 ila 1000 mg arasında değişen dozlarda tek başına veya diğer vitaminlerle birlikte kullanılabilir. Ancak cilt bakımında çoğu niasinamid serum şeklinde kullanılabilir. Özellikle gözenekleri sıkılaştıran ve cildi nemlendiren cadı fındığı, önemli bir niasinamid kaynağı olabilir. Niasinamidi temizlenmiş cildinize günde iki defa uygulayarak cilt bakım rutininize ekleyebilirsiniz. Sonrasında cildinizi yenilemek ve nemlendirmek için niasinamid içeren toner kullanabilirsiniz. Niasinamid serumunu nemlendirmeden önce toniklemeden sonra kullanmak cildiniz için daha faydalı olabilir. Bu sayede cildinizin gençleşmesini ve istenmeyen kırışıklıkların oluşmasını önleyebilirsiniz. Bazı kremleri cilt temizleyicileri ve yüz maskeleri de niasinamid içerebilir. Ancak niasinamidi tek başına kullanmak yerine cilt için uygun diğer ürünlerle kullanmak alınan verimi artırabilir. Ancak niasinamidi c vitamini içeren ürünlerle birlikte uygulamak cildinize zarar verebilir. Niasinamid kullanımı düzenli şekilde olduğunda cilt için oldukça faydalı olabilir. Niasinamid içeren ürünler ciltteki yağları gidererek pürüzsüz bir cilt oluşumunu destekleyebilir. Niasinamid içeren kremleri göz çevresine uygulayarak göz altı halkalarını azaltabilir veya oluşmasını önleyebilirsiniz. (2,4)

Niasinamid Ne Zaman Kullanılır?

Niasinamid genellikle diğer ürünlerin içinde bileşen olarak bulunabilir. Bu ürünleri kullanmadan önce kullanma talimatlarını okuyarak kullanırsanız daha sağlıklı sonuçlar alabilirsiniz. Eğer niasinamidi serum şeklinde kullanıyorsanız; yüzünüzü temizleyip tonikledikten sonra, kremlerden veya yağlardan önce cildinize uygulamak niasinamidin sağlayacağı verimi artırabilir. Niasinamidi gündüz ve gece şeklinde günde iki defa cildinize uygulayabilirsiniz. Genel olarak 2 ila 4 hafta düzenli kullanımdan sonra cildinize sağladığı faydayı fark edebilirsiniz. Cildinizin sürekli canlı ve parlak görünmesi için sürekli şekilde niasinamid kullanabilirsiniz. (1,2) Tıpkı niasinamid gibi cilt için pek çok olumlı etkisi bulunan pantotenik asit faydaları hakkında da bilgi almak ve nasıl kullandıldığını öğrenmek için pantotenik konulu içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Niasinamid Kimler İçin Daha Uygundur?

B3 vitaminin bir formu olan niasinamidi her yaştan ve çeşitli cilt sorunların sahip bireyler gıda yoluyla veya kozmetik ürünler vasıtasıyla kullanabilirler. Niasinamid faydaları genel vücut işleyişinde ve cilt sağlığında önemli rol oynar. Ciltte kolajen ve keratin üretimini destekleyen niasinamid cilt sağlığının devamlılığı için ve ciltte leke oluşumunu önlemek için kullanılabilir. Niasinamidi kullanmadan önce cilt tipinizi tanıyarak ve cilt tipinize uygun ürünleri tercih ederek kullanmak sağlığınız için daha faydalı olabilir. (1,2)

Niasinamid ve Niasin Aynı Şey Mi?

B3 vitaminin genel olarak iki formu vardır. Bunlarda biri niasin diğeri niasinamiddir. Nikotinik asit veya B3 olarakta bilinen niasin insan vücudunda yiyecekleri enerjiye dönüştürmede büyük rol alır. Niasin özellikle vücuttaki enerji metabolizması için gereklidir. Bunun yanı sıra sindirim sistemi, sinir sistemi ve cilt sağlığı için de faydalıdır. Nikotinamid olarak bilinen niasinamid ise B3 vitamin eksikliğini ve çeşitli cilt sorunlarını önlemek için kullanılan iki ana niasin formundan biridir. Niasinamid özellikle cilt bakımında oldukça sık kullanılan ürünlerden biridir. 

Genel olarak niasin B3 vitaminin en basit formudur. Niasinin iki formu da nikotinik asit ve nikotinamdidir. Niasin insan vücudundaki metabolizmanın gelişmesine ve işleyiş sürecine destek olurken niasinamid ise hücre sağlığında ve enerji metabolizmasında rol oynayan niasin formundan biridir. (5) B3 vitamini faydaları hakkında bilgi sahibi olmak için ilgili içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Niasinamid ve Niasin Aynı Şey Mi?

Niasinamidin Yan Etkileri Olur mu?

Niasinamid faydaları vücut işleyişi ve cilt sağlığı için oldukça önemlidir ve uygun şekilde ve dozda kullanıldığında güvenli olabilir ve fazlası idrarla atılabilir..Ancak bazı durumlarda niasinamid çeşitli yan etkiler gösterebilir. Niasinamid bazı bireylerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. B3 vitamininin tolere edilebilir üst sınırı 35 mg dir. Bu sınır geçildiğinde vücutta ve ciltte kızarıklık veya kaşınma gibi durumların ortaya çıkmasına yol açabilir. Bununla beraber fazla niasinamid tüketimi de mide rahatsızlığı, baş dönmesi ve baş ağrısına sebep olabilir. Niasianmid içeren ürünleri kullanırken ürün kullanma talimatını uyarak yan etkileri azaltabilirsiniz. 
Bununla birlikte niasinamidin yan etkilerini daha iyi değerlendirmek için doktorunuza veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz. (2,3)

Kaynakça:

https://www.healthline.com
https://www.webmd.com
https://www.healthline.com
https://www.webmd.com
https://www.webmd.com

Benzer Blog Yazıları

Yumurta Akının Cilde Faydaları Nelerdir?

Yumurta akının cilde faydaları hakkında çok sınırlı çalışmalar olsa da bunlar genellikle yumurta akının bir gıda bileşeninden daha fazla olduğunu kanıtlar niteliktedir.

Zeytinyağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Sağlıklı beslenmenin temelini oluşturan yağlardan biri olan zeytinyağı, genel sağlık üzerindeki faydalarının yanı sıra cilt üzerindeki etkileri ile de dikkat çekicidir.

Jojoba Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Kuzey Meksika ve güneybatı Amerika’nın kuru bölgelerinde yetişen jojoba, bir tür çalı bitkisidir.