Hametol

Çene Sivilcesi Nedir?

Sivilce, cildin altında bulunan kıl foliküllerininin tıkanması ya da iltihaplanması sonucu ortaya çıkan yaygın bir cilt sorunudur. Sebum adı da verilen doğal yağın ve ölü cilt hücrelerinin gözenekleri tıkaması ve tıkanan gözeneklerin mikroorganizmalarla enfekte olması sivilce oluşumuna neden olur. Sivilce en sık yüzde görülse de sırt, göğüs ve omuzlarda da sivilceye rastlanabilir. 1 2  Burun, çene ve alın, yüzde en çok sivilce görülen bölgelerdir. Çene ve çene hattında çıkan sivilceler, genellikle sert ve irin dolu olmaz. Çenede sivilce sıkıldığında kalıcı iz bırakabilir. Bu nedenle sivilceleri sıkmamak ve bu bölgeyi temiz tutmaya özen göstermek gerekir. 3

Çene Sivilcesi Nedir?

Çenede Sivilce Neden Çıkar?

Çenede Sivilce Neden Çıkar?

Çenedeki sivilceler genellikle ergenlik döneminde veya adet döngüsü sırasında meydana gelebilen hormon dalgalanmalarının bir sonucudur. Özellikle gençlerde ve kadınlarda daha sık görülse de çene bölgesinde sivilce her yaştan ve cinsiyetten insanı etkileyebilir. Peki, çenede sivilce neden çıkar? Çenede çıkan sivilce nedenleri şu şekilde sıralanabilir: 

Hormonal Dalgalanmalar

Vücuttaki hormonal dalgalanmalar, özellile de androjen hormonlar da yaşanan iniş çıkışlar sebum üretimini uyarır. Sebum da gözenekleri tıkayarak sivilce oluşumunu beraberinde getirebilir. Yetişkinlikte yaşanan hormonal dalgalanmalar, çenede sivilce çıkması ile sonuçlanabilir. Ergenlikte ve adet döneminde çenede sivilce sık rastlanan bir sorundur. Özellikle adet başlangıcından bir hafta önce sivilcelenme artabilir. Hamilelikte çenede sivilce sorunu da hormonal dalgalanmalardan kaynaklanır.

Stres

Çenede sürekli sivilce çıkması, sürekli strese maruz kalmanın bir sonucu olabilir. Stresli yaşam tarzı, hormonal dengeyi etkileyerek cildin sebum üretimini artırabilir. Bu da çenede sivilce sorununa neden olabilir.

Kıl Batması

Özellikle erkeklerde tıraş sonrası batık kıl sorunu yaşanabilir. Batık kıl, cildin dışına çıkamayan ve içeri doğru büyüyen kıldır. Kıl folikülünün iltihaplanmasına yol açabilen bu durum, çenede iltihaplı sivilce nedenleri arasında yer alır. Kıl batması, çene altında sivilce oluşumunun da nedenlerinden biridir.

Doğum Kontrol Hapı Kullanımı

Doğum kontrol hapları, düzenli kullanımda çenede sivilce sorunu yaratmaz. Aksine hormonal dengenin düzenlenmesine yardımcı olarak sivilce oluşumunun azalmasında katkı sağlayabilir. Ancak bazı durumlarda, örneğin doğum kontrol hapına ilk başlanan dönemde ya da hap değişimi sırasında çenede sivilce görülebilir. 3 4 5

Bağırsak Sağlığı

Bazı araştırmalar bağırsak sağlığının sivilce sorununu tetiklediğini ortaya koymuştur. Çünkü bağırsak sağlığı, hormon seviyelerinizi etkileyebilir. Özellikle yüksek karbonhidratlı yiyecekler, rafine şeker, süt ve süt ürünleri, işlenmiş gıdalar bağırsak sağlığını ve dolaylı olarak hormon seviyelerini etkileyerek çenede sivilce görülmesine neden olabilir. 6

Hijyen Eksikliği

Pürüzsüz cilt için en çok özen gösterilmesi gereken konuların başında düzenli temizlik ve hijyen gelir. Gün içinde farkında olmadan sık sık çenenize dokunuyorsanız, makyaj süngeri ya da fırçası gibi ürünlerinizi yeterli sıklıkta temizlemiyorsanız gözeneklerinizin tıkanmasına yol açarak çenede ağrılı sivilce problemi yaşayabilirsiniz. 2

Çenedeki Sivilceler Nasıl Geçer?

Çenedeki Sivilceler Nasıl Geçer?

Çenede sivilce nasıl geçer sorusunun cevabı genel hatlarıyla yüzün diğer bölgelerinde görülen sivilcelerle aynıdır. Çenede sivilce sorunu yaşıyorsanız aşağıdaki konulara dikkat etmeniz gerekir:

Yüz Hijyeninize Dikkat Edin

Sivilce oluşumunun tetikleyen en önemli unsur cildin doğal yağı olan sebum olduğu için aşırı sebum üretimini kontrol altına almak önemlidir. Bunun için de cildinizi günde iki kere cilt tipinize uygun, kaliteli temizleyicilerle derinlemesine temizlemeniz ve cilt bakım rutininize arındırıcı serum, tonik, maske gibi destekleyici ürünler eklemeniz gerekir. Ayrıca gün içinde ellerinizi sık sık yıkayarak yüzde sivilce sorununun azalmasına katkıda bulunabilirsiniz. Makyajınızı iyi temizlemek, makyajla uyumamak gibi önlemler de cildinizin sivilcelerden uzak pürüzsüz bir görünüme kavuşması açısından önemlidir.

Doğru Cilt Bakım Ürünlerini Kullanın

Hem cilt temizliğinde hem de makyajda cilt tipinize uygun, cildinizi yıpratmayan ve fazla yağ oluşumunu tetiklemeyen ürünler tercih ederek sivilce oluşumunu azaltabilirsiniz. İçeriğinde alkol olan sert ürünler cildiniz yağlı olsa dahi tahrişe neden olarak daha fazla sivilce oluşumunu beraberinde getirebilir.

Stresten Uzak Durmaya Çalışın

Stres, hormonal dengeyi etkiler, sebum üretimini hızlandırır ve dolaylı olarak sivilce sorununu tetikler. Bu nedenle günlük hayatta stres yaratan faktörlerden uzak durmak, yoga ve meditasyon gibi pratiklerle stres yönetimine odaklanmak fayda sağlayabilir.

Altta Yatan Nedeni Anlamak İçin Doktora Danışın

Çenede sivilce hormonal dalgalanmalardan kaynaklanabildiği için doğru tedavi için dermatoloji uzmanına görünmek önem taşır. Doktorunuz sizden çeşitli testler ve tahliller isteyebilir. Ardından tanıya yönelik ilaç tedavisi önerebilir. Bu kimi zaman hormonal tedavi olabileceği gibi doğrudan sivilcelere yönelik topikal jel ya da krem tedavileri de uygulanabilir. Doktorunuzun önerdiği ilaçları düzenli ve talimatlara uygun şekilde kullanarak çenede sivilce sorunundan kurtulabilirsiniz.

Sivilcelerinizi Sıkmaktan Kaçının

Çenede sivilce kist şeklinde olabileceği gibi beyaz uçlu görünümle de ortaya çıkabilir. Her iki durumda da sivilcenin sıkılması ya da koparılması, iltihabı bölgeye dağıtacağından daha fazla sivilce oluşumunu beraberinde getirebilir. Bu nedenle sivilceli bölgenin düzenli temizliğine dikkat etmeniz ve varsa doktorunuz tarafından verilen ilaçları kullanmanız yeterlidir.

Medikal Kozmetik Uygulamaları Deneyin

Çenede geçmeyen sivilce sorununuz varsa doktorunuzun gözetiminde fraksiyonel lazer, kimyasal peeling gibi sivilce ve sivilce izi tedavisine yönelik medikal kozmetik uygulamaları deneyebilirsiniz.

Beslenmenize Özen Gösterin

Aşırı yağlı ve baharatlı yiyecekler, rafine şeker, süt ve süt ürünleri, işlenmiş gıdalar, sivilce oluşumuna neden olabildiği bilinen gıdalar arasında yer alır. Diyetinizi cilde iyi gelen besinler ile zenginleştirerek cilt sağlığınızı destekleyebilir ve çenede sivilce sorununu azaltabilirsiniz.

Tıraş Rutininizi Gözden Geçirin

Kıl batması nedeniyle çenede sivilce sorunu yaşıyorsanız tıraş ürünlerinizi ve yönteminizi gözden geçirebilirsiniz. Tıraş için mutlaka nemlendirici bir tıraş kremi kullanın, jiletinizi sık sık değiştirin ve sakallarınızı nazikçe tıraş etmeye dikkat edin. 3 4 5 7

Çenede Çıkan Sivilce Neyin Belirtisi Olabilir?

Çenede geçmeyen sivilce, polikistik over sendromu (PKOS) adı verilen bir durumun da bir belirtisi olabilir. PKOS, kadınların normalden yüksek seviyelerde erkek hormonlarına ve yumurtalıklarında kist adı verilen küçük oluşumlara sahip olduğu bir durumdur. Temasa bağlı cilt alerjisi olarak da tanımlanabilen kontakt dermatit de çenede sivilce ile ortaya çıkabilir. Bu durum cildin herhangi bir dış etkene reaksiyon göstermesi sonucu oluşur.  Roza ya da gül hastalığı olarak da bilinen rosacea, etkilediği bölgelerde kılcal damarların yüzeyde olmasına neden olan kronik iltihabi bir cilt hastalığıdır. Bu hastalık, bazı durumlarda ciltte pullanma ve kızarıklıkla birlikte irin dolu kabarcıklara neden olabilir ve çenede sivilce görünümü yaratabilir. 3 4

Not: Bu metin, tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Kaynakça

https://www.niams.nih.gov
https://my.clevelandclinic.org
https://www.healthline.com
https://www.healthline.com
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.healthline.com
https://www.byrdie.com
https://health.clevelandclinic.org

Benzer Blog Yazıları

Kantaron Yağının Cilde Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Kantaron bitkisi oval uzun yaprakları olan ve sarı ya da mavi çiçek kümelerine sahip çalı şeklinde bir bitki türüdür.

Hindistan Cevizi Yağının Cilde Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Hangi cilt tipine sahip olursanız olun, günlük cilt bakımı rutini cilt sağlığının korunmasına ve kırışıklıklar gibi cilt problemlerinin önlenmesine yardımcı olabilir.

Cilt Tonu Eşitleme Nedir? Cilt Tonu Eşitleme Nasıl Yapılır?

Sağlıklı bir ciltte tüm bölgelerin eşit ton rengine sahip olması beklenir.